A nagy családi ünnepek, mint a Húsvét és a Karácsony főszereplője az étkező asztal. Manapság azonban már nemcsak az számít, hogy mit teszünk az asztalra, hanem az is, hogy hogyan. Az ünnepi asztal eleganciáját a tálalás és az artisztika (étel szobrászat) adja.
A tálalás kultúrája évezredek óta ismert, gondolj csak az aprólékos gonddal megmunkált arany- és ezüst tálakra, kupákra, kelyhekre amik a főúri méltóságok lakoma asztalát ékesítették.
Vagy arra, hogy még manapság is micsoda érték, féltve őrzött családi kincs, egy-egy finoman rajzolt porcelán étkészlet, amit még a Nagyi is az ő Nagyijától örökölt. Forintosított értéke sem kevés egy porcelán étkészletnek. A képen látható, Síssy nevét viselő Zsolnay porcelán készlet piaci ára több mint 500 ezer forint! Gondolj csak bele: félmillió(!!!) ami az ünnepi asztalra kerül, azért, hogy eleganciájával emelje az ünnep fényét!
Szerencsés vagy, ha megörökölted a Nagyiét! Ha nem - törekedj rá, hogy megszerezhess egy ilyet, legyen mit a lányodra, unokádra hagyni!
Ne ijedj meg, azért addig sincs baj, amíg nincs ilyen étkészleted!
Ha engeded szárnyalni a fantáziádat, akkor az artisztika alapvető elemeinek segítségével igazán elegáns ünnepi asztalt varázsolhatsz.
Hogyan?
Vegyük például a palacsintát. Egyszerű esetben így szervírozod:
Ünnepi alkalomkor pedig így, kreatívan. Lepke könnyű palacsintát, lepke formában...
Bár, elfér éppen az asztalon a palacsinta is, azt mindenki szereti és a bőség zavarában is akad rajongója!
A húsvéti terülj, terülj asztalkánkról nem hiányozhat a sonka, gusztusosan tálalva (jó éles kés szükségeltetik)
...a fonott kalács..
...az alkalmi terítés, amikor a szalvétával varázsoljuk az asztalra a Nyuszit...
...így már akár hozzá is lehet látni a pazar húsvéti hidegtál elfogyasztásához...
Ebben a húsvéti húsos tortában minden benne van, ami szem szájnak ingere: rózsa sonkából, csibék tojásból, répából csőrrel, taréjjal, az emeletet sajt oszlopocskák tartják, paradicsom díszekkel, a fű fodros petrezselyem. Pazar.
Nálam bármi is kerül az asztalra, elmaradhatatlan a tulipán csokor, paradicsomból, újhagymából. Óriási sikere van mindig és még túl nagy kézügyesség sem kell hozzá.
Nézd:
A paradicsomot hosszában bevágod, a belseje felét kikaparod, a helyére túrókrémet töltesz, (bár ez el is maradhat, a natúr paradicsom is elég ínycsiklandó), az alsó felébe pedig szárként egy-egy szál újhagymát illesztesz.
Na, hajrá! Ügyeskedj! Ne akarj minden áron wellneszelni, mert a Kingáék, meg a Móniék és a Rolandék is odamentek... Arra ráérsz majd akkor, ha már megöregedtél, ropognak a csontjaid meg az ízületeid... A húsvét családi ünnep, tedd is azzá otthon, a szeretteidnek! Nem kárba veszett idő ez: épülsz, szépülsz, okosodsz!
Ami pedig a legfőbb: te gondoskodsz a felejthetetlen ünnepi miliőről!
(fotók: Pinterest, dekorella.hu, receptváros.hu)