A május?

Csupa virág, csupa illat, csupa szerelem, csupa ünnep, csupa csoda...

via GIPHY

 Nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, ragyog a nap és sorra követik egymást az ünnepek. A munka ünnepével kezdjük a hónapot. Május elseje a virsli és a vurstli napja. Majd jön Pünkösd és a ballagás... Ha minden jól megy, megérkezik az első szerelem is - de ha idén nem, jövő májusban egészen biztosan.... 

Ki nem hagynám  a legszebb májusi ünnepet, az Anyák napját...

via GIPHY

Minden nagy családi ünnepnek megvan a maga íze, illata, virága... A Karácsonyé a fenyő illat és a Mikulás virág. Ízei a rántott hal, a sült kacsa, a pulyka meg a beigli... A Húsvété a pacsuli és a jácint, a sonka, a tojás, a kalács ... Az Anyák napjáé pedig...

anyák napja anya szemmel ízek illatok orgona parázs krumpli

 

Igen! Az orgona...

Ízei, a petrezselymes parázs burgonya rántott csirkecombbal, szárnnyal, fejes cukorsalátával. Nálunk nem maradhatott el a kapros túrós pite meg az eperhab sem május első vasárnapján. 

Ma már én készítem... a Nagyi meg az Anyu az égből figyeli...

Sok munka, de valahogy nem fáradok el ilyenkor... Már a piacon, bekúsznak az illatok az orromba, a petrezselyemé, a kaporé, az eperé - és elvarázsolnak, mintha füvet szívtam volna. Esküszöm, mikor beleszippantok a nagy csokor petrezselyembe még vigyorogni is kezdek... Vigyorgok, vigyorgok hazáig... Komolyan.  Még az apró új krumpli súlyát sem érzem (annyira). Hiába derékfájás, térd duzzanat, azért van szépség még az öreglányok életében is. (Megint vigyorgok...)

A petrezselymes parázs krumpli különleges étel. Nemcsak azért, mert nagyon finom, önálló fogásként is elmegy, hanem mert nem ehetjük akármikor. Ennek május a szezonja, ha lefutott, csak jövő ilyenkor juthatunk hozzá. Mert ahogy múlik az idő, öregszik a krumpli is - lefagyasztva pedig nem jó. Vizesen úgy, ahogy van - szétesik. Pedig ennek szép piros kérgének kell lennie, belül pedig omlósnak... Kicsit macerásabb a pucolása, de ne húzódozz tőle, mert megéri a fáradtságot.

anyák napja anya szemmel ízek illatok orgona parázs krumpli

Vegyél egy kiló apró szemű újkrumplit, legalább két csokor petrezselyem zöldet, fél kiló zsírt - aztán hajrá! El is kezdheted! Frissen, forrón jó, de előző nap is megpucolhatod. Tedd a krumplit annyi vízbe, hogy jól ellepje, tegyél hozzá két marék sót. Hagyd állni egy kicsit, aztán kézzel dörzsölgesd le a héját. Könnyen lejön. Öblitsd át az egészet többször, magától lejön a héja. Forrósítsd fel a zsírt egy nagy serpenyőben, próbaként dobj bele egy csipettel az apróra vágott petrezselyemből, ha serceg, mehet bele a krumpli. Süsd szép pirosra, kevergetve. Ha már piros rádobhatod a kávéskanál sóval összekevert petrezselymet, azzal is átforgatod és kész is. Amíg készíted a krumplit, a másik lángon sülhetnek a csirkecombok, bő forró olajban, vaslábosban. Amíg az egyik felét sütöd, legyen rajta a fedő, hogy puhuljon. Mikor megfordítottad, már ne tedd vissza. Fedő nélkül süsd, mert úgy lesz ropogós. A fejes salátát többször mosd át, folyó víz alatt. Ehhez az ételhez könnyű saláta illik, így ne tegyél rá olíva olajat vagy majonézt. Elég a cukros ecetes lé, de az bőven lepje el. A cukor - ecet arányt a szátok ízéhez igazítsd. Nálunk egy közepes jénai tálat töltök félig vízzel, három evőkanál cukor megy bele és egy kanál ecet. Édesítővel is lehet, de azzal nem olyan jó. Nálunk ünnepkor tilos SŐT! sértés a fogyókúra.... Nem is merik megkockáztatni a lányok, inkább másnap futnak két körrel többet, de a kaját ki nem hagyják! Mondjuk, nem is akarják....

Desszert: eperhab

anyák napja anya szemmel ízek illatok orgona parázs krumpli

Ehhez vehetsz olcsóbb, már kissé plöttyedt epret is. Tedd egy mély tálba, villával törd össze, negyed kilóhoz két tojás fehérjét tegyél és annyi porcukrot, amilyen édesen szeretitek. Robotgéppel tudod szépre habosítani. Ha kész, kis tálkákba adagold, a tetejére tegyél egy félbevágott epret, annak olyan kedves, szív alakja van, méltó az ünnephez...

Ajándék?

Nos, nekem, mint anyának, a legkedvesebb ajándékom az volt, amikor a kisfiam az oviból egy tányér szerű dísszel jött haza. Az egyik oldalán a kis tenyere lenyomata volt, a másik oldalára  aznapi fotója volt ragasztva... Sógyurmából készült. Így nézett ki:

anyák napja anya szemmel ízek illatok orgona parázs krumpli

Az már sajnos, nincs meg... egy költözésnél eltörött...

Ha visszaforgathatnám az időt, Anyák napjára évről, évre ezt kérném - örök emlék lenne, s láthatnám, hogyan nőtt, változott a fiam, lányom, unokám... Ezt egyszerű elkészíteni. Két bögre lisztet össze kell gyúrni egy bögre durva szemcsés sóval és vízzel. Ezt kívánt alakúra, nagyságúra nyújtjuk. Ebbe a tésztába nyomja a gyerek a tenyerét. Ha kész sütőben, kis lángon kiszárítjuk... Óvatosan, lassan, nehogy megrepedjen... Tökéletes emlék...

Készülök az Anyák napjára - étellel, itallal, ízekkel...

Az illatot, hangulatot,  a nap aromáját a gyerekek adják. orgonával a kezükben, szeretettel a szívükben...

Az sem szomorít majd el, hogy a Nagyi, Anyu és a kismenyem anyja már nem lehet velünk. Tudom, ott ülnek majd ebédidőben az égi orgonabokor alatt mind a hárman. Lenéznek ránk és mennyeinek érzik majd a földi illatokat...

(Fotók: giphy.com, Pinterest)

Látogasd meg a Szenior Szalont a Facebookon (is)! Várunk!