szamóca likőr  lekvár  szamóca íz  eper szezon

Dőzsöltem az elmúlt hetekben. Epret ettem szamócával, szamócát eperrel...

Tehettem, mert május elejétől, amerre csak a szem ellátott, mindenütt epret láthatott... Mit epret! Eperhegyeket!  Az országúton autózóknak az árokparton kínálták, kilóra. Az aluljárókban kisebb dobozokban... A piacokon így is, úgy is - kilóra is dobozban is, kinek-kinek tetszése, pénztárcája szerint...

Tehettem, mert a Nagy Kerti Tudóskönyv szerint egy tálka gyümölcs mindössze 55 kalóriát tartalmaz. A dietetikusok az egyik legkiválóbb fogyókúrás gyümölcsnek tekintik, nemcsak alacsony kalória értéke, hanem magas vitamin tartalma miatt is. A tálka eper C vitamin tartalma 88 mg, ami bőven meghaladja az emberi szervezet napi 45 mg-os szükségletét. Értékes, ősi gyümölcs. Tudós kertészek leírásából tudható, hogy már az 1300-as években helyett kapott a kertekben az erdei szamóca, amit elsősorban díszítő virágként ültettek. Igaz, elsősorban a királyi kertekben, így például a franciaországi Louvre-ban. Nem tartott sokáig, hogy a termesztők megkóstolják a gyönyörű gyümölcsét is, Nicholas Myrepsus görög orvos írta le először jótékony, gyógyító hatását. Hűsítő, bánat és feszültség oldó, étvágygerjesztőként a SZAMÓCÁT! Bizony! Mert az a gyümölcs, amit mi

földi eperként ismerünk, az erdei szamóca háziasított változata. Epernek a fán termő fehér színű gyümölcsöt hívják, amit a mai szóhasználatban szederként ismerünk - rosszul.

Így, hát mire véget ér az eper szezon, megtanultam azt is, hogy tulajdonképpen az eper szezonban, szamócát ettem! Jobb is, sokkal szebb szó a szamóca, mint eper. A szamóca szó, olyan gömbölyű és kerek, míg az eper kicsit karcos, pattogós... Ezért ha bárki is azt hitte, még az elején, hogy kicsit megzakkantam a nagy szamóca evésben, és beszélek össze-vissza - rosszul hitte!  Csak ízlelgettem a szót is, akár a gyümölcsöt...

via GIPHY

Viszont, mint minden jónak, a szamóca szezonnak is egyszer vége szakad. Már ott kandikál a cseresznye, a meggy, a sárgabarack az árusok pultjain.

Szezon búcsúztatónak hoztam néhány különleges szamóca receptet...

Szamóca lekvár

via GIPHY

 Nagyon egyszerűen készíthetjük az év bármely szakaszában, ha ügyeskedünk egy kicsit. A friss, hibátlan szamócát negyed kilós csomagokban lefagyasztjuk. Ha kedvünk támad hozzá, előveszünk egy csomaggal - akár karácsonykor is... Lábasba tesszük, majd folyamatos kevergetés mellett addig rotyogtatjuk, amíg a víz kifő a gyümölcsből. Ez körülbelül 20 perc. Tisztára mosott kis üvegbe töltjük, celofánnal bélelt fedővel lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk állni 5 percig. Majd frotír törölközőbe csavarjuk (dunsztoljuk) és ott hagyjuk kihűlni. Kész is a friss szamóca lekvárunk, ami hűtőbe téve 1-2 hétig eláll. De ügyeljünk arra, hogy fémes eszközzel, késsel, kiskanállal ne vegyünk belőle, mert a lekvárok nem szeretik a fémeket és ettől megpenészednek. De ha műanyag kanállal, kisebb fakanállal szedünk belőle, fenséges csemege lesz a reggeliző asztalnál.

Nagyon fontos tudni, hogy lekvárnak azt hívjuk, amiben nincs cukor! Azt amit cukorral és zselésítő anyaggal készítünk, az a dzsem (jam).  Nagyanyáink és a szakemberek pedig inkább "íz"-nek nevezik. Szamóca íz, barack íz, ribizli íz... Éppen azért, mert nem tiszta gyümölcs, cukrot is, adalékokat is tartalmaz, de gyümölcs íze van. A vajas pirítósra, kalácsra is hajszál vékonyan kenjük, éppen csak, hogy jó íze legyen! 

Szamóca likőr

via GIPHY

50 dkg szamóca (eper)

  3 evőkanál méz

  1/2 vanília rúd, behasítva (nem helyettesíthető vaníliás cukorral!)

  2-3 karika lime (nem citrom!)

  7 dl vodka

Egy kétliteres befőttes üvegbe rakjuk a megtisztított, megmosott szamócát, meglocsoljuk a mézzel, hozzáadjuk a vanília rudat, ráhelyezzük a lime karikákat. Sötét, száraz helyen két hétig érleljük. Időnként összerázzuk. Két hét eltelte után leszűrjük, csavaros üvegbe töltjük! Királyi, sehol nem kapható ital lesz belőle! Hűtőben sokáig eláll, feltéve ha senki nem jár rá a családból, mint annak idején az én Nagyim! Reggelente mindig kortyolt belőle egy kis kupicával, csak azért, hogy jobb legyen a szája íze, meg az egész napja!